Фелиноложки клуб „ЕСТЕТИКЕТ” беше създаден в един прекрасен есенен ден от тайфа любители на писани, които обичат да участват в изложби на котки с приятели и в приятна компания. Клубът ни е доброволно сдружение с нестопанска цел, създадено по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Ние сме тук за да популяризираме, поддържаме и развиваме развъдната дейност на чистопородни котки признати от ТИКА, да съдействаме за организирането на изложби, да обединяваме любителите и собствениците на домашни котки, да помагаме в националните програми за защита на домашните животни.
Ако имате въпроси или желаете повече информация за клуба, моля не се колебайте да ни пишете или ни се обадите. Ние с удоволствие ще отговорим на вашите въпроси.

User Rating: 4 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Inactive
 

Когато дойде лятото много стопани с нетърпение отварят прозорците си, за да се любуват на хубавото време. За жалост те несъзнателно излагат животното си на риск. Необезопасените прозорци представляват истинска опасност за котките, които падат от тях толкова често, че ветеринарната професия е измислила дори име за тази ако може да се нарече „болест“ – „синдром на високите етажи“ („High-Rise Syndrome”, HRS)

Както може би се досещате HRS е характерен повече за градски условия и е сериозен проблем за големите градове в България. Докторите във ветеринарна клиника „София“ ежедневно се сблъскват с паднали котки и броят им често надхвърля 5-6 за седмица през по-топлите месеци.

 

Въпреки, че HRS е по-характерен за котките, кучетата също не са застраховани и макар и рядко те стават жертви на необезопасените тераси.

 

Някои интересни факти за HRS:

 

  • Котките имат изключителни инстинкти за оцеляване и те не скачат просто така необмислено от високи места, които могат да бъдат опасни за тях. Повечето котки падат инцидентно от прозорците или балконите на по-високите етажи.
  • Котките имат невероятната способност да фокусират изцяло вниманието си върху нещо, което ги привлича. Случайно прелитаща или кацнала на перваза птичка или някакво друго преминаващо животно могат да бъдат достатъчни, за да я разсеят и тя да изгуби баланс и да падне.
  • Понеже котките почти нямат страх от височини и предпочитат да се настаняват на високи места, стопаните често предполагат, че те могат сами да се пазят. И макар че котките могат да се придържат здраво за клони на дървета с помощта на техните нокти, други повърхности като например прозорците или техните первази биха били доста по-трудни за прикрепяне.
  • Проучвания показват, че процентът на оцеляване на котки, паднали от 2ри до 32ри етаж е удивителните 90%. Учудващо, но е факт, че котки, които падат от височина под 6 етажа получават много повече травми от тези, които падат от по-високите етажи. Една от теориите е, че котките достигат максимална скорост за около 5 етажа и след този момент те се отпускат, позволявайки по-равномерно разпределение на силата на удара и допускането на по-сериозни контузии. След като достигнат максимална скорост се смята, че котките стават по-малко сковани и заемат по-хоризонтална стойка. Тези котки са по-подготвени за приземяване и могат да поемат силата на удара по-равномерно разпределно с цялото тяло, като по този начин намаляват степента на травмите, които получават.
  • Когато котките падат от високи места те не падат категорично на изпънати крака. Вместо това те ги присвиват встрани, което може да предизвика сериозни черепно-мозъчни наранявания и тазови фрактури.
  • Погрешно е схващането, че котките няма да се наранят ако те паднат от едно- или двуетажни сгради. Те всъщност могат да бъдат в по-голям риск, когато падат от ниски височини, отколкото от средни или високи такива. Късите дистанции не им дават достатъчно време да нагласят тялото си в правилната стойка за приземяване.
  • Имайте впредвид, че паднала котка може да се движи по улиците и между блоковете, които в никакъв случай не са най-подходящото за тях място. НИКОГА не заключавайте, че котката не е преживяла падането. Моментално потърсете котката си и задължително я заведете при опитен ветеринарен лекар, за да и бъде оказана незабавна ветеринарно-медицинска помощ.

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ: процентът на оцеляване е около 90%, но едва след оказването на незабавна и подходяща помощ! Около 25-33% от падналите котки се нуждаят от спешна животоспасяваща помощ!!!

Само да отбележим, че рекордът на паднала и оцеляла котка е в САЩ и той е на котка паднала от 46ти етаж!