Tica

Статии

Въпроси и отговори относно кастрацията

Кастрацията Днес все повече хора кастрират своите котки. Защо? Защото хората, които живеят с котки откриват многото преимущества на кастрацията. Таза статия подчертава тези предимства и отговаря на някои често задавани въпроси. Ако имате други въпроси, попитайте своя ветеринарен лекар.
1. Чувал съм, че има проблем със свръхпопулацията от котки. Какво всъщност представлява той? С прости думи това означава, че се раждат повече домашни любимци, отколкото има домове за тях. По тази причина над 10 милиона кучета и котки се евтаназират всяка година в САЩ, тъй като никой не ги иска. Голяма част от приспаните животни не са стари, ранени, болни или агресивни. Те са млади, красиви, здрави, пирятелски настроени и игриви. Няма точна информация колко животни умират ежегодно защото са изоставени, занемарени, малтретирани или гладуват, защото са нежелани. Заради проблема със свръхпопулацията трябва да се вземат мерки за предотвратяване на разможаването на животните. Едно от решенията е кастрацията на вашия домашен любимец.
2. Какво е кастрацията? Кастрацията премахва способността на котката да се разможава. Тя включва оперативно премахване на матката и яйчниците при женските котки, и тестисите при мъжките. И двете операции са извършват с пълна упойка, безопасни рутинни и сравнително безболезнени манипулации. Обикновено кастрираната котка е готова за игри още на следващия ден след операцията.
3. Какви са предимствата да кастрирам своя домашен любимец? Кастрираните домашни любимци не са подвластни на половия си нагон. Често са по-привързани към членовете на семейството. По малко вероятно е да скитат по улиците, да се загубят или наранят, търсейки партньор. По-малко вероятно е да участват във сбивания с други котки, което ги предпазва от наранявания, а техните стопани от високи сметки при ветеринаря. 4. Не е ли кастрацията скъпа? Цените са различни, но повечето ветеринарни клиники поддържат цените за кастрацията разумно ниски- Проучете няколко различни клиники. Помнете, че това е еднократен разход, който е минимален сравнен с цената, която бихте платили повтарящи се лечения на котараци, пострадали по време на скитане, или сбиване, както и за адекватните жрижи по една бременна котка, включително и цезарово сечение при раждането. Разходите по отглеждането на котетата също растат бързо. Храненето, обезпаразитяването и ваксинирането на котенцата бързо надвишават като цена разходите по една кастрация. 5. Колко време отнема кастрацията на една котка? В повечето клиники котката се приема в сутрешните часове, а по-късно през същия ден или на следващия може да си я вземете. Да намериш време веднъж е по-лесно сравнено с времето, което е необходимо за повтарящи се визити в кабинета за лечението на болна или ранена некастрирана котка, или за грижите и намирането на дом на малките котенца. 6. Ще се промени ли характера на моята котка след кастрацията? Повечето стопани на кастрирани животни не намират разлика в характера им. Ако такава все пак има, обикновено се дължи на факта, че стават по привързани и търсещи внимание. 7. Моята котка никога не излиза извън пределите на двора. Защо да я кастрирам? Инциденти се случват! Неканени гости винаги могат да намерят пролука и да влезнат в двора. Запомнете, че кастрираните котки могат да са по-спокойни, по-лесни за отглеждане, и по-привързани към вас. За вашата котка кастрацията означава по-добър домашен любимец за цял живот, и по-добър живот за вашия домашен любимец!
Обратно на разпространеното схващане кастрацията на една котка не я прави дебела и мързелива. По-скоро тази процедура променя нейния метаболизъм. Котката има нужда от по-малко храна, което ще ви спести разходи. Кастрираните котки са и по-евтини за регистрация.
За стопаните на женски котки

  • Кастрираните женски е по-малко вероятно да се разболеят от рак или пиометра (често срещана инфекция на матката при некастрираните женски котки)
  • Когато са разгонени женските котки маркират и ходят до тоалетна по голяма нужда на непозволени места, мяукат силно с часове по всяко време на денонощието, и често привличат шумни мъжки, които притесняват съседите.
  • Бременните женски котки ядат значително повече, както докато са бременни, така и докато се грижат за поколението си
  • Отгжлеждането на котенцата е скъпо и ангажиращо занимание. Задомяването им в добри домове вклъчва хранене, обезпаразитяване, ваксиниране, рекламиране и интервюиране на потенциалните нови семейства.

За собствениците на мъжки котки

  • Кастрираните мъжки котки е по-малко вероятно да страдат от разстройства на половите жлези, което е състояние способно да донеде до заболявания на бъбреците
  • Некастрираните мъжки обикновено маркират с урина за да отбележат своята територия вътре и извън дома. Тази урина има силна неприятна миризма. Кастрирането в ранна възраст често елиминира този проблем.